sunnuntai 4. tammikuuta 2015

PATALEIPÄÄ PÖYTÄÄN

Oletko haaveillut uunituoreesta leipomo leivästä aamupalallasi tai brunssilla, mutta heti aamusta sen hakeminen leipomosta ei huvita? Kun voi sulaa lämpöiselle leivälle ja keittiö tuoksuu maagiselta? Minulla on teille tähän helppo resepti!



Niin helppo ohje että tässä ei voi (tai en ainakaan usko että voi) epäonnistua. Minäkin, jonka sämpylöillä voisi hakata nauloja seinään, sain tämän leivän onnistumaan. Ja tarvikkeet monilta varmaan löytyykin jo kaapista. Vaikka valmistaminen aloitetaan jo edellisenä iltana, ei se vie paljon aikaa ja uunissa leipä on sillä aikaa kun katat pöytää ja keität kahvia. Olen aina halunnut kokeilla tehdä leipää mutta se on tuntunut kauhean isotöiseltä ja vaikealta. Tämän ohjeen löydettyäni uskoin että jopa minä voin onnistua tässä.

Pataleipä:

7 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
4,5 dl kädenlämpöistä vettä

Ota suurehko kulho (taikina turpoaa melko paljon) ja sekoita siinä kuivat aineet. Lisää kädenlämpöinen vesi ja sekoita (ÄLÄ vaivaa). Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan tekeytyä 12-18 tuntia huoneenlämmössä.

Kumoa taikina jauhoiselle pöydälle ja kääntele taikinaa itsensä ympäri muutamana kerran, mutta jälleen ÄLÄ vaivaa. Peitä tuorekelmulla ja anna levätä noin puolituntia. Laita kannellinen pata (kansineen) uuniin ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Kun taikina on levännyt tarpeeksi, laita se kuumaan pataan ja laita uuniin puoleksi tunniksi niin että kansi on kiinni. Ota kansi pois ja paista vielä noin 15 minuuttia niin että pinta saa kauniin värin.

Ota leipä padasta ja nautiskele.



Nyt haastan kaikki kokeilemaan!

-Saara



Ei kommentteja: